Psoriasis

Psoriasis is genetisch bepaald door multifactoriële overerving. De ziekte kan worden getriggerd door bacteriële infecties, ontstekingsaanvallen, psychologische stress, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bepaalde ziekten, alcoholconsumptie en overmatige blootstelling aan de zon.

Psoriasis is een auto-immune huidaandoening waarvan wordt aangenomen dat deze wordt gemedieerd door T-cellen. Helaas begrijpen wetenschappers nog steeds maar een fractie van de precieze celmechanismen achter de ziekte.

Wat we wel weten is dat huidveranderingen door psoriasis worden gekenmerkt door een toename van de vascularisatie en de infiltratie van T-cellen, neutrofielen, macrofagen en mestcellen. De keratinocyten ondergaan hyperproliferatie, wat voortijdige en onvolledige keratinisatie veroorzaakt. Tegelijkertijd wordt de concentratie van cytokine en andere ontstekingsmediatoren in de huid niet gereguleerd.
 

Behandeling van psoriasis
De meeste gevallen van psoriasis kunnen topisch worden behandeld met vitamine-D-analogen, corticosteroïden of combinatieproducten. Om aan de voorkeuren van de individuele patiënt te voldoen zijn er tegenwoordig plaatselijke behandelingen beschikbaar in diverse formuleringen, zoals crèmes, zalven of gel. 

Afhankelijk van de uitgebreidheid en ernst van de ziekte bestaan andere behandelingsopties uit fototherapie met ultravioletbestraling of systemische therapie zoals methotrexaat, cyclosporine of anti-TNF-α.