Huidinfecties

Huidontstekingen als dermatitis, eczeem en psoriasis worden vaak getriggerd of verergerd door veel voorkomende huid- en weefselinfecties veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Daarnaast veroorzaakt een enorme toename van het aantal uitbraken van pathogenen die resistent zijn tegen antibiotica in het ziekenhuis ernstige problemen voor artsen en andere zorgverleners en, natuurlijk, voor hun patiënten. Bij deze pathogenen gaat het met name om methicilline-resistente stammen van Staphylococcus Aureus (MRSA) en vancomycine-resistente enterokokken (VRE).

Verder zijn veel patiënten door, tijdens een AIDS-behandeling of orgaantransplantatie, toegediende immunosuppressiva vatbaarder geworden voor opportunistische schimmelinfecties in het ziekenhuis. Mycoses bij deze patiënten zijn vaak ernstig, verergeren snel en zijn moeilijk te behandelen. In veel gevallen zijn ze ook resistent tegen anti-schimmelmiddelen.

Behandeling van huidinfecties
Afhankelijk van de infectieverwekker, reageren sommige lokale infecties goed op topische antibiotica (bijv. fusidinezuur, mupirocine of neomycine).

In ernstigere gevallen kan systemische antibioticabehandeling met een of meer geneesmiddelen nodig zijn. Om de ontwikkeling van resistentie te voorkomen, dient systemische antibiotica-behandeling altijd te zijn gebaseerd op een gevoeligheidstest.