Eczeem

Atopisch eczeem is een chronische, inflammatoire huidaandoening die resulteert in roodheid, jeuk en vochtafscheidende laesies die schilferig of korstig kunnen worden. Bijna tien procent van alle kinderen heeft hier last van en hoewel de aandoening doorgaans gedurende de kinderjaren verdwijnt, lijden sommige mensen er hun hele leven aan.

Uit studies blijkt dat sommige kinderen worden geboren met een onbalans in het immuunsysteem die de differentiatie van bepaalde T-cellen bevordert. Tijdens de initiële en acute fase van de ziekte prolifereren T-helper-2-cellen, terwijl de chronische fases worden gedomineerd door T-helper-1-cellen.
Atopisch eczeem kan worden veroorzaakt door allergische reacties op chemische stoffen, metalen en planten, of door overgevoeligheid voor zeep en schoonmaakmiddelen.

Erupties kunnen worden getriggerd of verergerd door angst, stress en depressie en gaan vaak gepaard met een verhoging van de concentratie IgE in het bloed. De ziekte kan verergeren door een bacteriële infectie, met name als deze veroorzaakt wordt door Staphylococcus Aureus.

Behandeling van eczeem
Patiëntenvoorlichting en algemene maatregelen zoals het gebruik van emollientia en het vermijden van irritantia en overmatige hitte zijn van groot belang.

Bij topische therapie wordt in de regel een zo zwak mogelijk steroïd gebruikt dat nog effectief is. Voor geïnfecteerd eczeem kunnen topische antibiotica in combinatie met een steroïd worden gebruikt. Andere opties zijn tacrolimus of pimecrolimus.

Een vóór het slapengaan toegediend sederend antihistaminicum helpt om de aandrang tot krabben te verminderen.
Ernstigere en resistentere vormen kunnen worden behandeld met smalspectrum-UVB, azathioprine, methotraxaat of cyclosporine.