Psoriasis

Hoewel psoriasis mensen van alle leeftijden treft, manifesteert de ziekte zich meestal voor het eerst in de vroege kinderjaren. De ernst kan verschillen van licht (kleine huidgebieden zijn aangetast) tot ernstig (het gehele huidoppervlak is bedekt). Psoriasis veroorzaakt niet alleen lichamelijk en sociaal ongemak, uit studies blijkt tevens dat de ziekte de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden en hun familieleden kan aantasten.

Oorzaken
Psoriasis is genetisch bepaald door multifactoriële overerving. Als u aanleg voor psoriasis hebt, kan de ziekte worden getriggerd door een bacteriële infectie, een ontsteking, psychologische stress, bepaalde geneesmiddelen, alcohol en overmatige blootstelling aan de zon.

Behandeling
De meeste gevallen van psoriasis kunnen plaatselijk worden behandeld met vitamine D, corticosteroïden of combinatieproducten. Om aan de voorkeuren van de individuele patiënt te kunnen voldoen zijn tegenwoordig plaatselijke behandelingen leverbaar in diverse formuleringen, zoals crèmes, zalven of gel.

Afhankelijk van de uitgebreidheid en ernst van de ziekte zijn er andere behandelingsopties, bestaande uit fototherapie met ultraviolette straling of systemische therapie in de vorm van tabletten, injecties of infusies.