Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een genetisch bepaalde huidziekte waarbij sprake is van een defect in de bovenste laag van de huid dat meestal voor het eerst tijdens de vroege kinderjaren aan het licht komt. Hoewel de aandoening vaak vóór het bereiken van de volwassen leeftijd verdwijnt, hebben sommige mensen er levenslang last van. Met de juiste adviezen en ondersteuning kunnen patiënten met hun ziekte leren omgaan en veel lichamelijk en sociaal ongemak voorkomen.

Veel voorkomende symptomen zijn een jeukende uitslag, droge huid, roodheid en ontsteking. Door constant krabben kan de huid barsten, waardoor deze makkelijk geïnfecteerd kan raken. Bij sommige mensen manifesteert atopisch eczeem zich als een opeenvolging van opflakkeringen en remissies; anderen hebben er bijna constant last van.

Oorzaken
Door allergische reacties op chemische stoffen, metalen en planten kan de huid opvlammen waardoor het atopisch eczeem verergert. Eczeem kan ook verergeren als het geïnfecteerd raakt met de bacterie Staphylococcus aureus. Behalve door allergenen en bacteriële infecties kan atopisch eczeem ook worden uitgelokt of verergerd door stress, of door seizoensgebonden klimaatveranderingen zoals de overgang van zomer naar herfst wanneer de lucht droger wordt.

Behandeling
Het is belangrijk om te weten dat atopisch eczeem normaal gesproken een goede prognose heeft. Bij de behandeling zijn algemene maatregelen zoals het vermijden van irriterende stoffen en overmatige hitte en het gebruik van vochtinbrengende crèmes belangrijk om de jeuk tot een minimum te beperken.

Om eczeem te behandelen wordt vaak gebruik gemaakt van topische steroïden of combinaties met topische antibiotica. In zeer ernstige gevallen kan lichttherapie of systemische behandeling nodig zijn.