Vroege biotechnologie (1930-1984)

Nadat de insulineproductie in 1925 werd overgedragen aan de onafhankelijke Nordisk Insulin Foundation, richtte LEO Pharma zich op het ontwikkelen van hormoonproducten. LEO Pharma isoleert systematisch hormonen uit de urine van zwangere vrouwen en paarden. Dankzij de verworven kennis heeft LEO Pharma een goede positie om gedurende de volgende 50 jaar concurrerende geneesmiddelen te produceren.
Kongsted, de oprichter van LEO Pharma die een belangrijke bijdrage leverde aan de Deense medische industrie, overlijdt in 1939. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, als Europa in rep en roer is, neemt Kongsteds schoonzoon, Dr. Knud Abildgaard, de leiding over het bedrijf over. Tegen het eind van de oorlog is LEO Pharma het eerste bedrijf buiten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dat penicilline produceert. LEO Pharma levert penicilline aan het verzet, waarbij de productie geheim wordt gehouden voor de Duitse bezetter.
Het is 1945. LEO Pharma heeft meer dan 200 mensen in dienst bij een jaaromzet van 3.7 miljoen Deense kronen. Op de prijslijst van LEO Pharma staan zo’n 230 merkproducten. 
Na de oorlog lanceert LEO Pharma wereldwijd een reeks concurrerende geneesmiddelen om het leven van mensen met atopische dermatitis, impetigo en nierklachten te verbeteren. Van 1949 tot 1959 verplaatst LEO Pharma de gehele productie naar haar huidige hoofdvestiging in Ballerup, Denemarken en begint het bedrijf farmaceutische producten te exporteren. Gedurende de volgende 25 jaar worden wereldwijd negen filiaalkantoren geopend en worden enkele farmaceutische geneesmiddelen gelanceerd die nu nog steeds verkrijgbaar zijn.