Beginperiode 1908 - 1929

Beginperiode van de farmaceutische industrie (1908 – 1929)

Twee farmaceuten, August Kongsted en Anton Antons, kochten een apotheek in Kopenhagen. Met behulp van de op dat moment meest geavanceerde industriële processen beginnen ze in de kelder onder hun nieuwe zaak met het maken van farmaceutische producten. 

Hoewel de apotheek sinds 1620 bekend staat onder de naam ‘LEO’, registreren de twee ambitieuze apothekers de naam pas in 1909 als handelsmerk. Ze hebben dan al een logo: een schilderij van kunstenares Anna Rink dat is geïnspireerd op een Assyrisch bas-relief in het Louvre. Het logo van LEO Pharma is geboren.

In 1910 zijn er drie medewerkers in dienst. In 1912 brengt LEO Pharma haar allereerste product op de markt, de pijnstiller Albyl® (decenia lang de populairste pijnstiller in Denemarken). In 1914 zet het bedrijf de eerste stap op weg naar internationalisering door in Helsingborg in Zweden een filiaal te openen, AB LEO.

Met de export van de eerste partijen Digisolvin LEO® in 1917 helpt LEO Pharma de Deense farmaceutische industrie op de kaart te zetten. Digisolvin LEO® is het eerste Deense geneesmiddel dat wordt geëxporteerd. Wanneer Anton Antons in 1920 bij een verkeersongeluk om het leven komt, zet August de werkzaamheden als eigenaar voort. Kort daarna financiert LEO Pharma baanbrekend onderzoek door August Krogh en H.C. Hagedorn, resulterend in de eerste partijen insuline in Denemarken.